„W każdym bochnie chleba tkwi ziarno zboża, okruch soli, kropla wody, praca rąk piekarza. I dobroć Boża.” Feliks Rak
13 października 2013 r. uczniowie klas III a i III b wraz z wychowawcami, p.Wiolettą Lewczuk i p.Anną Radlińską wybrali się na niecodzienną wycieczkę do piekarni Gminnej Spółdzielni „SCH” w Białopolu przy ulicy Chełmskiej 9.
Wycieczka do piekarni pozwoliła uczniom na własne oczy zobaczyć, jak powstaje chleb. Z wielkim zainteresowaniem dzieci przyglądały się pracy piekarza i uważnie śledziły etapy powstania pieczywa. Kierownik piekarni, pan Janusz Gajor oprowadził dzieci po najważniejszych pomieszczeniach piekarni: magazynie z mąką, pomieszczeniach, w których wyrasta ciasto oraz tych, w których na ruchomych regałach przechowuje się upieczone już pieczywo. Uczniowie poznali produkty, które są potrzebne do wypieku chleba, różne rodzaje mąki, pieczywa oraz maszyny, które pomagają w pracy piekarzowi. Ciekawość wzbudził ogromny piec do wypiekania chleba. Dzieci widziały, jak pani obsługując maszynę do krojenia chleba kroi bochenki na równiutkie kromki. Uczniowi dowiedzieli się, jaką wagę musi mieć włożone do pieca ciasto, aby można było otrzymać gotowy chleb. Usłyszeli, w jakiej temperaturze i w jakim czasie jest on pieczony. Mieli także możliwość degustacji wyrobów piekarni: różnych rodzajów chleba i pieczywa wyborowego (bułki, rogale, drożdżówki).
Na pożegnanie wszyscy otrzymali świeżutkie rogaliki z czekoladą, które zjadły z wielkim apetytem.
Wspaniała wycieczka była prawdziwą radością oraz okazją do poznania pracy piekarza i procesu wypieku pieczywa. Szczególnie dziękujemy panu Januszowi Gajorowi, jak również, wszystkim pracownikom piekarni w Białopolu za okazaną gościnność i bardzo miłą atmosferę. Wycieczka odbyła się dzięki pomocy i zaangażowaniu pani Marioli Farfos, mamy naszej koleżanki. Bardzo serdecznie DZIĘKUJEMY!