Uczniowie klasy III a wraz z wychowawcą p. Wiolettą Lewczuk poznawali życie w ekosystemie leśnym. Podczas całego tygodnia pracy obserwowali w warunkach naturalnych rośliny i zwierzęta leśne we wszystkich warstwach. Badali warunki ich życia za pomocą dostępnych przyrządów badawczych: lup, kompasów, termometrów, miarek, lornetek. Życie lasu podobało im się bardzo, dlatego postanowili przygotować „zdrowe leśne przysmaki” smakowite grzybki i kolczaste jeżyki. Jeśli chcecie ich spróbować. Zapraszamy do ich samodzielnego wykonania.
Oto przepisy:
Smakowite grzybki: 3 jajka ugotowane na twardo, ser mozarella kulka, papryka lub pomidor, sałata, majonez, patyczek do szaszłyka, papryka czerwona słodka (przyprawa)
Kolczasty jeżyk: biały ser, zielona lub czerwona papryka, ziarenka pieprzu lub ziela angielskiego, plasterek kabanosa.
SMACZNEGO!