W tym roku wędrująca wystawa „Świat toruńskiego piernika” z Muzeum Okręgowego w Toruniu zawitała do naszego miasta. Można ją zwiedzać w Muzeum Ziemi Chełmskiej. Ekspozycja prezentuje tradycje toruńskiego piernikarstwa, dawne rzemiosło, a także świat XIX-wiecznego przemysłu i handlu. Dominującym akcentem wystawy jest drewniana koga nawiązująca do żaglowców handlowych pływających po Morzu Bałtyckim i Północnym do XVI wieku. W jej wnętrze wpisane są aranżacje średniowiecznego kramu, sklepu z przełomu XIX i XX wieku oraz XVI-wiecznej piekarni. Kogę wypełniają między innymi kunsztownie rzeźbione formy ze słynnej toruńskiej kolekcji, średniowieczne dzbany i inne naczynia. Ekspozycję uzupełniają aromatyczne i egotyczne przyprawy, archiwalne zdjęcia i plakaty.
W takiej oto scenerii uczniowie klasy III c i II e odkrywali tajemnice słodkich pierników, z których słynie Toruń i uczestniczyli w warsztatach wypieku pamiątkowych przysmaków. Na zajęciach dzieci poznały legendy, historię i tradycje związane z wypiekiem słynnego toruńskiego specjału. W zmysłowym miejscu, pod czujnym okiem pracowników Działu Edukacji, uczniowie poznali sztukę formowania i wypieku dekoracyjnych pierników. Mogli własnoręcznie wyrobić oryginalne ciasto, rozwałkować je, wybrać odpowiednią formę (duży wybór ręcznie rzeźbionych foremek), a następnie wykroić i umieścić na blaszce do pieczenia swoje piernikowe „dzieła.” Oprócz wypieku można było pokosztować wybornego smaku toruńskich smakołyków. Ciasto oraz pierniki do degustacji dostarczyła Fabryka Cukiernicza Kopernik S.A. Upieczone pierniki każdy zabrał do domu. Kiedyś były one nie tylko przysmakiem, ale również ozdobą, podarunkiem czy nawet lekarstwem. Zajęcia angażowały wszystkie zmysły, cieszyły się ogromnym zainteresowaniem i w pełni absorbowały każdego ucznia.
Wyjście do muzeum zorganizowały: p. Elżbieta Dras i p. Monika Białasz-Chojna.